Muffinki z rabarbarem i orzechami
Ostatni załegły wpis z rabarbarem. Przepyszne muffinki! Nie za słodkie, nie za kwaśne, chrupiące dzięki orzechom, a jeszcze bardziej dzięki posypce cukrzano-cynamonowej. Idealny przepis na wykorzystanie resztek rabarbaru. Przepis z bloga Doroty , lekko zmodyfikowany.
Składniki (na 18 sztuk):
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka maślanki
ok. 200 g obranego i pokrojonego rabarbaru
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki otrębów pszennych
Do posypania:
2 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. W jednej misce połączyć: olej, jajko,wanilię i maślankę. W drugiej misce wymieszać: mąkę, cukier, orzechy, sodę, proszek do pieczenia i otręby. Wymieszać suche składniki z mokrymi tylko do połączenia się. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar. Napełnić papilotki do 2/3 wysokości. Każdą babeczkę posypać mieszaniną cukru i cynamonu. Piec 30 minut. Studzić na kratce.
Muffinki przesliczne, zaloze sie, ze takze pyszne. Ale najbardziej podobaja mi sie te ukwiecone papilotki :)
OdpowiedzUsuńMam słabość do kolorowych papilotek:) Mam w domu taki zapas,że mogłabym nie kupować ich przez najbliższy rok,ale pewnie nie wytrwam;)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, do wypróbowania zapisuję, a zdjęcie kwiatów przepiękne!!!
OdpowiedzUsuń