Dżem rabarbarowo-truskawkowy
Przepis spóźniony, bo sezon na rabarbar się skończył. Ale jeśli ktoś jeszcze jakimś cudem go kupi, albo ma jeszcze zapas w lodówce i nie wie jak go spożytkować, to polecam ten dżemik. Słodko-kwaśne połączenie truskawek i rabarbaru będzie idealne do kruchych ciast zimą :-) Przygotowywanie dżemu bez cukru żelującego warto wpleść między inne zajęcia w kuchni. Wtedy nie odczujemy tak uciążliwie doglądania dżemu przez kilka godzin :-) Słoiki wyparzam w piekarniku nagrzanym do ok.150 stopni przez kilkanaście minut. Jeszcze gorące napełniam dżemem. Jeszcze nie zdarzyło mi się, by choć jeden słoik pękł w piekarniku.
Składniki (na 3 słoiczki o pojemności 250ml):
1 kg obranego i pokrojonego rabarbaru
1/2 kg odszczypułkowanych truskawek
2 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier włożyć do dużego garnka z grubym dnem. Smażyć dżem ok.3 godziny do gęstej konsystencji, mieszając co jakiś czas. Gorącym dżemem napełnić do pełna wyparzone słoiki, zakręcić i postawić na kilka minut do góry dnem. Następnie zostawić do wystygnięcia w normalnej pozycji.
taki pyszny dzemik to prawdziwy skarb:)
OdpowiedzUsuńrobiłam bardzo podobny dżem :) też mi wyszedł taki intensywny kolor
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny! Dżemy ze sklepu się nie umywają.
OdpowiedzUsuńpiękne słoiczki.
OdpowiedzUsuńz wspaniałym dżemem. takie małe, magiczne.
urocze!
a dżem... po prostu niebo w gębie.