Ciasto z czereśniami


Pierwszy raz spotkałam się z ciastem, które zagniata się jak kruche,a po upieczeniu wygląda i smakuje jak ucierane :-) Dzięki temu błyskawicznie się je przygotowuje. Spód jest puszysty i nie za suchy za sprawą twarogu. Słodkie czereśnie i polewa znakomicie do niego pasują. Przepis znalazłam w magazynie Kuchnia (nr 6/2006). Zmniejszyłam tradycyjnie ilość cukru. Nie zmniejszyłam natomiast ilości owoców i to był błąd. Na środku po upieczeniu ciasto trochę opadło pod naporem czereśni,  nie wpłynęło to niekorzystnie na smak, jednak następnym razem dam ich mniej przynajmniej o 200 g. Polecam to ciasto w sezonie owocowym nie tylko z czereśniami :-)


 


Składniki (na formę o średnicy 24 cm):
Ciasto:
200 g tłustego niezmielonego twarogu
5 łyżek oleju
100 g cukru
1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 łyżek mleka
1 jajko
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg czereśni (radze użyć 800 g przed wydrylowaniem)

Polewa:
1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
3 jajka
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dokładnie wymieszać pokruszony twaróg, olej, cukier, wanilię, mleko i jajka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wylepić jej spód ciastem.
Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Ułożyć je na cieście. Składniki polewy dokładnie wymieszać i polać nią czereśnie. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 60-70 minut. Ostudzić. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.

14 komentarzy:

  1. Pysznie tutaj na Twoim blogu :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis na zapieczenie owoców.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada niesamowicie! Tez jeszcze nie widzialam takiego ciasta, ale zakochalam sie w nim momentalnie i na pewno zrobie. Masz racje, inne owoce pewnie tez sie w nim sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis ....a ciasto wygląda rewelacyjnie:) ja bym nie zmniejszała ilosci owoców w swoim ....bo lubię takie pozatapiane kulki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam czereśnie, a nic jeszcze w tym roku z nimi nie piekłam... Chyba to ciasto pójdzie na pierwszy ogień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne!
    poproszę solidny kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusi wygladem!:)
    I ja tez poprosze kawalek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy z wisniami ciasto bedzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
  9. Będzie z pewnością mniej słodko,ale na pewno równie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. super to ciasto.Przepis bardzo mi sie podoba .Juz mama w ulubionych i nidlugo napewno zrobie.Nie bobiecuje ze cos tam nie dowymyslam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam to ciasto ale niestety nie powaliło mnie na kolana. Najlepiej niestety wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 green cooking , Blogger