Zupa krem pieczarkowa z estragonem
Składniki (na 2 porcje):
25 g masła
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
350 g pieczarek grubo posiekanych
400 ml bulionu warzywnego
4 łyżki świeżego posiekanego estragonu
70 ml płynnej śmietanki 18 lub 30%
sól
pieprz
Przygotowanie:
W rondlu rozpuścić połowę ilości masła, dodać cebulę, gotować do miękkości przez 10 minut, uważając aby cebula nie zaczęła się rumienić. Dodać resztę masła i pieczarki i gotować przez około 5 minut, aż pieczarki się zrumienią. Dodać bulion i estragon, zagotować, zmniejszyć płomień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zmiksować blenderem ręcznym. Dodać śmietankę, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem podgrzać, ale nie zagotowywać. Przelać do miseczek, dekorować dodatkowym posiekanym estragonem, kleksami śmietany i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz