Sernik jagodowy
Jeden z moich ulubionych serników! Zdecydowanie dla miłośników jagód. Niezwykle kremowy, rozpływający się w ustach. Idealny! No i ten kolor! Zachwycający! Robiłam z mrożonych jagód, ale na pewno powtórzę nie raz w sezonie jagodowym :-) Przepis znalazłam u Dorotus po długich poszukiwaniach idealnego jagodowego ciasta. A że kocham serniki, to zakochałam się w nim od razu! Dorotus użyła borówki amerykańskiej, ale jak sama napisała, żałuje, że nie mogła wypróbować polskiej leśnej jagody. Moim zdaniem, z borówką sernik nie byłby tak zachwycający wizualnie i brakowałoby mu tej wyrazistości w smaku.
Składniki:
Spód:
150 g ciastek digestive zmielonych na piasek *
75 g masła roztopionego
Masa serowa:
750 g tłustego zmielonego twarogu **
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
250 g jagód ***
Polewa:
250 ml kwaśnej śmietany ****
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* Przeważnie zamiast ciastek digestive używam Ciastek Zbożowych firmy Krakus.
** Używam twarogu na serniki Delfiko firmy Starco o zawartości tłuszczu 24%, ale będzie też dobry ser Piątnicy (tł. 16%).
*** Mrożone jagody rozmroziłam i zmiksowałam blenderem ręcznym na puree.
**** Zrobiłam polewę z podwójnej porcji.
Przygotowanie:
Ciastka wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową i masą ciasteczkową. Schłodzić w lodówce przez conajmniej 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wszystkie składniki masy serowej miksować krótko na gładką masę, wylać na schłodzony spód, wstawić do piekarnika i piec 55 minut. UWAGA! Nie pieczemy do suchego patyczka!
Wymieszać składniki polewy. Po 55 minutach wyjąć sernik z piekarnika, wyłożyć na niego polewę i piec jeszcze 10 minut.
Sernik studzić w stopniowo otwieranym piekarniku, po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przechowywać również w lodówce.
Sernik o zaskakującym kolorze - a co najważniejsze - powstałym tylko przy użyciu jagód. Pięknie się prezentuje na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńTo cudo to musi być jakaś rozkosz podniebienia. Czy ten sernik piekłaś w kąpieli wodnej? Czy można o w ten sposób piec? Jak wpłynie to na konsystencję masy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Disaronna
Ten akurat piekłam wtedy bez kąpieli,ale dziś zawsze piekąc sernik ustawiam na niższej półce piekarnika formę z gorącą wodą. Jest to jak najbardziej wskazane przy pieczeniu serników i zapobiega ich pękaniu. Ten sernik jest bardzo kremowy i naprawdę bardzo pyszny! Aż narobiłam sobie ochoty i z pewnością też go upiekę w tym sezonie jagodowym. Pozdrawiam:)
UsuńDotyczy pytania o papier do pieczenia. Przepraszam,ale niechcący usunęłam komentarz. Można użyć papieru jak najbardziej.
UsuńNajlepszy sernik jagodowy jaki udało mi się kiedykolwiek zjeść! Do pracy wzięłam połowę - zniknęła po chwili, gdy wróciłam do domu-też nie było nawet kawałeczka.
OdpowiedzUsuńPodzielam Twój zachwyt,jest przepyszny!:)
UsuńCzy ekstrakt z wanilii można czymś zastąpić? Np. cukrem waniliowym-dodając go 2x więcej niż powinno dodać się ekstraktu?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii lub cukrem waniliowym jak najbardziej. Tutaj dałabym 1 opakowanie.
UsuńZastąpiłam podwójną porcją cukru waniliowego. Dzisiaj sernik robię już 3-ci raz. Jest wyśmienity! :)
UsuńAaaale cudo! Uwielbiam serniki,a ten wygląda bosko!
OdpowiedzUsuń