Owsianka z bananami i cynamonem
Kolejny znakomity pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie w kilka minut. Kolejny przepis z książki Jamiego Olivera Każdy może gotować. Uwielbiam ją! Jamie pokazuje w niej jak urozmaicić proste codzienne potrawy w łatwy i szybki sposób. Idealna książka dla początkujących „kucharzy” :-) Wracając do owsianki. Nie jadłam jej lata. Pamiętam ją z dzieciństwa jako gęstą papkę bez smaku. Przyznam, że sama raczej bym nie wpadła na pomysł, by dodać do niej owoce i przyprawy. Dziś spróbowałam tej z bananami i już nie mogę się doczekać, by poszaleć z sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami, itp. Owsianka jest pyszna i baaaardzo syta. Zaspokaja głód na dobrych kilka godzin.
Składniki (na 4 porcje):
200 g płatków owsianych
750 ml mleka
2 dojrzałe banany, pokrojone w cienkie plastry
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki maku
2-4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
garść uprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Do rondla wlać mleko, wrzucić płatki owsiane, wsypać szczyptę soli i gotować mieszając aż owsianka zacznie bulgotać i mieć kremową konsystencję. Następnie dodać 3/4 bananów, cynamon, mak oraz miód lub syrop. Wszystko wymieszać. Banany powinny się rozpaść. Owsiankę nałożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć resztę bananów, posypać płatkami migdałowymi.
Zawsze dodaję do owsianki cynamon, bo mam na jego punkcie fioła, ale z bananami jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńA nawiasem mówiąc masz na swoim blogu piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń